top of page

'Geschiedenis'

over

Australische herder

- ERKENDE FOKKER -

Australische herders

& geschiedenis

De Australian Shepherd /Australische Herder is een hondenras dat afkomstig is uit de VS. 

De oorsprong ligt in Noord-Amerika, waar fokkers Europese en Australische honden kruisten. Tegelijkertijd werden vanuit Europa Merinoschapen eerst naar Australië en later naar de VS geëxporteerd.

De herders kregen dus de verwarrende naam Australian Shepherd door de schapen. 

De opvatting dat dit ras, net als de Australische veedrijvershond, is ontstaan uit een kruising met een dingo, is fout.

 

Hoewel er vele theorieën zijn over de oorsprong van de Australian Shepherd / Australische Herder, is het ras zoals wij dat heden ten dage kennen uitsluitend ontwikkeld in de Verenigde Staten van Amerika. De populariteit van de Australische Herder steeg gestadig met de grote vlucht die het western horseback riding nam na de Tweede Wereldoorlog, waarmee het grote publiek kennis maakte via rodeo’s, paardenshows, films en televisieshows. Hun inherente veelzijdigheid en leergierige aard maakten hen van grote waarde op Amerikaanse farms en ranches.

 

De Amerikaanse veedrijvers ontwikkelden het ras verder: de veelzijdigheid, scherpzinnige intelligentie, sterke drijfinstincten en hun opvallende uiterlijk bewarend, die oorspronkelijk hun bewondering won.

 

Hoewel ieder individu uniek is in kleur en tekening, tonen alle Australische Herders een onovertroffen aanhankelijkheid aan hun gezinnen. Hun vele kenmerken hebben de Australische Herders van voortdurende populariteit verzekerd.

 

Een eerste fokboek werd voor de Australian shepherd pas rond 1970 opgestart. In 1971 werd de officiële registratie van de honden door de in 1957 in Arizona gestichte Australian Shepherd Club of America ASCA overgenomen. De rasstandaard van het ASCA werd 1977 van kracht.

 

Sinds de jaren 1990 voert de American Kennel Club AKC ook een fokboek voor Australian shepherds en heeft een eigen rasstandaard ontwikkeld, die sinds 1993 van kracht is. 

bottom of page